Jak si vybrat polykarbonátové desky


NA PŘÍSTŘEŠEK, PERGOLU NEBO ALTÁN

Hledáte materiál na zastřešení nebo jste rozhodnuti pro použití polykarbonátových desek na zakrytí přístřešku, pergoly, altánku?
V tomto článku Vám poskytneme stručné informace, které Vám pomohou při výběru polykarbonátových desek na stavbu zastřešení okolo domu a zahrady, abyste si mohli dlouho a spokojeně užívat investované peníze.

Výběr desek je vždy kompromisem, při kterém je třeba přihlédnout k více faktorům.
Účel stavby, orientace stavby v rámci světových stran, či plánujete-li zastřešený prostor uzavřít, vzhled a v neposlední řadě rozpočet, se kterým je třeba nakládat.
Toto všechno jsou témata, se kterými se setkáváme při rozhovorech se zákazníky i při výběru nejvhodnějšího materiálu na stavbu přístřešku.

VÝBĚR BARVY

Účel stavby a funkčnost jdou ruku v ruce. Střecha nám slouží na ochranu před deštěm a povětrnostními vlivy. Pergola připojená k domu chrání část fasády a
okna. Umožní pouštět do interiéru čerstvý vzduch i v nepříznivém počasí. Zastřešení běžnou krytinou však ubírá světlo pronikající do interiéru.
Propustnost světla polykarbonátových desek je v tomto případě výhodou. Výběrem vhodné barvy desek dokážete ovlivnit množství světla pronikajícího do
interiéru a intenzitu přehřívání zastřešeného prostoru.
Při orientaci zastřešení na jih, jihozápad a západ je vhodné volit bronzové nebo šedé zbarvení, případně variantu SolarControl. Tyto odstíny Vás do
určité míry ochrání před horkým sluncem v letních měsících. Zároveň zachovají průměrný průnik světla do interiéru. Na zastřešení, orientované ve směru na
východ nebo na sever, je vhodné zvolit čiré nebo opálové (opál - mléčně bílá) barvy.

Podrobné informace o propustnosti světla najdete v technických listech, nebo v zjednodušené podobě v článku KOMŮRKOVÉ nebo PLNÉ DESKY?

NOSNÁ KONSTRUKCE A VÝBĚR TLOUŠŤKY POLYKARBONÁTOVÝCH DESEK

Volba materiálu konstrukce je otázkou vkusu. Může být postavena ze dřeva, oceli, hliníku nebo nerezové oceli. Při stavbě konstrukce nezapomínejte na její
nosnost a s ní související bezpečnost. Doporučujeme návrh a stavbu konstrukce svěřit odborníkům.

Optimální řešení konstrukcí
pod polykarbonátové desky

Jednoduchá konstrukce s krokvemi

Konstrukce s krokvemi a laťováním. Laťování musí být uložené tak, aby byla jeho horní plocha v jedné rovině s krokvemi.

Zvolená tloušťka desek ovlivňuje rozložení nosných prvků konstrukce. Potřebné parametry rozestupu nosných prvků konstrukce najdete v technických listech k jednotlivým tloušťkám desek.

Výběr vhodné tloušťky a struktury plyne z plánovaného účelu využívání zastřešeného prostoru. Pokud plánujete zastřešení, které bude na všech svislých stranách otevřené, jsou dobrou volbou komorové desky s tloušťkou 8, 10 a 16 mm nebo plné desky s tloušťkou 5 mm - 12 mm. V případě, že plánujete uzavřít celý zastřešený prostor, doporučujeme použít desky tloušťky 16 mm - 32 mm, které poskytují lepší ochranu před únikem tepla.

 

KOMOROVÉ NEBO PLNÉ?

Při správné montáži jsou oba typy porovnatelné s funkčností a životností přístřešku.
Plný polykarbonát je na pohled hladký. V čirém, bronz a šedém provedení je průhledný. Je jasnou volbou tam, kde je prioritou průhlednost a elegance.
Často může být pro svoji nízkou hmotnost a úplnou nerozbitnost vhodnou alternativou k použití skla.
Komorové desky jsou lehčí a levnější než desky plné a přinášejí s sebou výhodu tepelně izolačních vlastností.

DŮLEŽITÁ JE SPRÁVNÁ MONTÁŽ

Na závěr stručně o nejčastějších neduzích spojených s polykarbonátovými deskami. Často se setkáváme s otázkou "A nebude to lupat"? Akustické lupání
polykarbonátových desek je jasnou příčinou nesprávné montáže. Pokud při montáži použijete všechny doporučené montážní prvky (gumové těsnění, přítlačné
lišty...) k akustickému lupání střechy z polykarbonátu bude docházet zcela výjimečně. Mírné zvuky se mohou ozývat jen při extrémně rychlých změnách teploty. 
Za běžného dne a ve večerních hodinách po západu slunce se u správně namontovaných polykarbonátových desek žádné zvuky neozývají.
Znečištění a zčernání komůrkových polykarbonátových desek se nejčastěji objeví, pokud nejsou konce desek zalepené vhodnou uzavírací páskou. Pokud nejsou ochráněny, vnikají do nich nečistoty, které jsou živnou půdou pro růst plísní a řas.
Ochraně komůrek polykarbonátových desek jsme věnovali samostatný článek
JAK DLOUHODOBĚ UDRŽET POLYKARBONÁTOVÉ KOMOROVÉ DESKY NA VAŠEM PŘÍSTŘEŠKU ČISTÉ A ČIRÉ.

Kontakt

č.p. 147, 763 15 Hrobice
Česká republika

+420 577 982 496
+420 605 204 780
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.