Plánujete skleník? Nebojte se polykarbonátu.


Skleník je skvělou součástí každé zahrady. Prodlouží sezónu, umožní pěstovat náročnější plodiny. Pokud je vytápěný, budete mít ze skleníku po celý rok místo pro zdroj čerstvých vitamínů, poslouží k přezimování květináčů a možná i posezení v příjemném prostředí. Sepsali jsme pro vás pár poznatků z naší praxe, které vám pomohou při rozhodování, zda postavit skleník ze skla nebo z polykarbonátových desek.
Obloukový polykarbonátový skleník

Sklo je bezpochyby skvělý materiál pro stavbu skleníku. K tomuto účelu lidstvu slouží již staletí. Takový skleník vám vydrží s přiměřenými nároky na údržbu (pravidelný nátěr, občasná výměna prasklého skla…) celá desetiletí.

Správně zkonstruovaný tradiční skleník je ovšem technicky náročné dílo. Potřebuje robustní konstrukci z oceli nebo hliníku a pevné betonové základy.

Většina z nás však nevlastní vybavení pro stavbu skleníku ze skla ani nemá potřebné dovednosti a znalosti k realizaci takové technicky náročné stavby. Obvykle tedy stavbu musíme svěřit profesionálům za nemalé finanční náklady.

V čem je tedy skleník z polykarbonátu jednodušší?

Polykarbonátové desky jsou moderním materiálem pro stavbu skleníku přímo předurčeny.

Jsou lehké, pružné, nerozbitné a snadno opracovatelné. Mají vynikající propustnost světla a díky více vrstvám oddělenými komůrkami mají mnohem příznivější tepelně izolační vlastnosti v porovnání se sklem. Pro práci s polykarbonátovými deskami postačí vybavení, které určitě nechybí žádnému domácímu kutilovi.

Tenké (4 a 6 mm silné) polykarbonátové desky lze jednoduše rozříznout přímočarou pilou nebo zalamovacím nožem do libovolných tvarů. K připevnění ke konstrukci šrouby postačí akumulátorová vrtačka.

Rýč a lopata na zahrabání přesahu polykarbonátových desek pod úroveň terénu určitě nechybí nikomu, kdo nad stavbou skleníku začal uvažovat. Ano, zakopat pod úroveň terénu. Obloukový skleník z polykarbonátu se díky malé hmotnosti obejde bez betonových základů.

Konstrukce skleníku z polykarbonátových desek může být vyrobena z libovolného materiálu. Samozřejmě do velmi vlhkých podmínek skleníku je nejvhodnější použít k výrobě konstrukce pozinkované ocelové nebo hliníkové profily. Nejlepší čtyřhranného průřezu.

Typy skleníků z polykarbonátových
desek

Skleník s obloukovou konstrukcí

pěstování rostlin ve skleníku

Velké oblibě se dnes těší obloukové skleníky z polykarbonátových desek.

Na našem trhu máme několik spolehlivých výrobců a dodavatelů skleníků, kteří vám dokážou domů dodat kompletní stavbu skleníku s přehledným návodem k jeho sestavení. Nejeden z nich nabízí také služby sestavení skleníku přímo na vaší zahrádce jako například náš partner galerica.cz.

Tradiční konstrukce se sedlovou střechou

Profesionálny polykarbonátový skleník

Svislé stěny takové konstrukce poskytnou více prostoru pro růst vysokým rostlinám, práce v blízkosti stěn bude pro vás pohodlnější. Do takové konstrukce snadno zakomponujete například větrací okna a podpůrné konstrukce pro rostliny. Skleník tradiční konstrukce se sedlovou střechou je pro kutily jednodušší na výrobu i ve vlastní dílně. Pro zajištění lepší stability a odolnosti vůči větru se však neobejdete bez betonových základů.

Pokud je pro vás zajímavější skleník tradiční konstrukce a netroufáte si na svépomocnou stavbu doporučujeme oslovit našeho partnera PR-MONT, spol. s.r.o.. PR-MONT vyrábí a montuje skleníky tradičního typu špičkové kvality. Jako zasklení využívá kvalitní polykarbonátové desky Lexan™ o tloušťce 4,5 mm s plošnou hmotností až 1000 g/m².

Pokud se rozhodnete pro stavbu, nebo opravu skleníku svépomocí, zde je několik tipů jak věci fungují a na co si dávat pozor.

Co budete potřebovat, aby vám skleník z polykarbonátu sloužil co nejdéle?

Životnost a zachování kvality polykarbonátových desek velmi ovlivňuje způsob montáže a použití správného montážního příslušenství. Na základě našich zkušeností i doporučení všech výrobců polykarbonátových desek je nejlepší způsob jak polykarbonátové desky připevnit ke konstrukci použití přítlačných lišt.

Určitě jste si všimli, že na ilustračních fotkách přítlačné lišty chybí. Přestože připevňování polykarbonátových desek šrouby bodově nedoporučujeme bývá běžnou praxí. Jednoduše šetří náklady.

Přináší však riziko zanesení proražených komůrek nečistotami a kompromituje celkovou pevnost uchycení desek ke konstrukci.

V případě, že se pro takový způsob připevnění rozhodnete je třeba použít pod hlavy šroubů podložky s gumovým těsněním s velkým vnějším průměrem (alespoň 30 mm), nebo plastové přítlačné terčíky. Nutno je také dodržet maximální rozestup šroubů do 60 cm.

Pro ochranu desek před zanášením komůrek prachem, plísněmi a řasami je nezbytné použití uzavíracích montážních pásek.
Do vlhkého prostředí skleníku použijte paropropustné verze uzavíracích pásek. Umožňují komorovým deskám „dýchat“. Díky tomu se minimalizuje hromadění zkondenzované vlhkosti, která je živnou půdou pro řasy a plísně.

I když výrobci uzavíracích pásek používají ta nejkvalitnější lepidla, jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům není bez hranic. Proto ochraňte pásku na koncích desek plastovým nebo hliníkovým ukončovacím profilem.

Jakou tloušťku polykarbonátu zvolit?

Pro “zasklení” skleníku můžete použít kterékoli polykarbonátové desky z naší nabídky.

Na skleníky jsou nejčastěji používány komorové desky v tloušťkách 4 až 8 mm.
Mají nízkou hmotnost, jsou cenově dostupné, snadno se řežou a ohýbají.

Pokud uvažujete nad celoročním pěstováním a chystáte se skleník naplno vytápět určitě použijte tlustší (10 - 25 mm) komorové desky s vícevrstvou strukturou. Mají skvělé tepelně izolační vlastnosti.

Jakou barvu polykarbonátu na skleník?

Pro maximum světla je zpravidla čirá jasná volba. Z nabídky je však vhodná i opálová (mléčně bílá). I tato barva se výborně hodí k použití na skleníky.

Opálové desky jsou naprosto neprůhledné, mléčně bílá barva zabraňuje přímému pálení slunečních paprsků a rozptyluje světlo do celého prostoru.

Absolutní nerozbitnost vám zajistí plné polykarbonátové desky. Nejčastěji se používají jako náhradní sklo na skleník, které snese i hrubé zacházení a nebezpečnou manipulaci kolem skleníku.

V tloušťce 3 a 4 mm uchycené po celém obvodu mají při rozměrech 50 x 150 cm dostatečnou tuhost, aby plnohodnotně nahradily skleněnou tabuli.

Jak dlouho vám skleník z polykarbonátu vydrží?

Výrobci garantovaná životnost polykarbonátových desek s nanesenou UV ochranou je minimálně 10 let.

Polykarbonát podléhá stárnutí a pod vlivem slunečních paprsků dochází k postupné optické i mechanické degradaci materiálu. V praxi se zpravidla setkáváme s nutností výměny polykarbonátových desek po uplynutí přibližně 20 a ne zřídka až 25 let.

Na závěr

Věříme, že jsme vám tímto článkem pomohli při výběru a rozhodování o budoucnosti vaší zahrádky.

Pokud jste se rozhodli pro použití polykarbonátových desek pro stavbu skleníku využijte některou z následujících možností, jak si naše polykarbonátové desky koupit.

Kontakt

č.p. 147, 763 15 Hrobice
Česká republika

+420 577 982 496
+420 605 204 780
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.